تولید کنندگان برتر شمش فولادی در ایران
هدف ما در این مقاله معرفی معتبرترین کارخانههای تولیدکنندهی شمش فولادی در ایران است. برای آشنایی با این کارخانهها با ما همراه باشید.
شمش فولادی
شمش فولادی اولین محصول تولید شده از فولاد است که قابلیت حمل و جابجایی دارد. در صنعت شمشهای فولادی، براساس ابعاد و شکل سطح مقطعشان به سه گروه تقسیم میشوند. این سه گروه با نامهای بیلت یا شمشال، بلوم یا شمشه و اسلب یا تختال معرفی میشود. هرکدام از این سه گروه نامبرده کاربردهای مختلفی در صنعت دارند. بیلت و بلوم در تولید میلگرد، تیرآهن، نبشی، ناودانی فابریک و غیره استفاده میشوند و اسلب ماده اولیهی ساخت انواع ورق فولادی، انواع لولههای درزدار، نبشی و ناودانی پرسی است.
کارخانه های تولیدکننده شمش فولادی در ایران
ایران در سال ۲۰۲۰ رتبه یازدهم از بزرگ ترین تولیدکنندگان فولاد در دنیا را به خود اختصاص داد. خوشبختانه ایران نه تنها در تولید شمش فولادی داخلی موفق بوده است بلکه برخی از تولیدکنندگان شمش فولادی مانند فولاد خوزستان، شمش تولیدی خود را به خارج از ایران نیز صادر میکند.
معتبر ترین کارخانه های تولید شمش فولادی در ایران عبارتند از: کارخانه فولاد مبارکه اصفهان، ذوب آهن اصفهان، فولاد خوزستان، صبا فولاد خلیج فارس، فولاد هرمزگان، ذوب آهن پاسارگاد. در معتبرترین تولیدکنندگان شمش فولادی در ایران، مجتمع فولاد خوزستان و فولاد مبارکه بیشترین تولید را به خود اختصاص دادند.
مجتمع فولاد مبارکه اصفهان
میتوان گفت بزرگترین و معروفترین تولیدکننده فولاد در ایران، مجتمع فولاد مبارکه اصفهان است. به طوری که بیشتر از 50 درصد فولاد از فولاد مورد نیاز کشور برای استفاده در صنایع مختلف توسط این کارخانه تولید و توزیع میشود. از این صنایع میتوان به صنعت خودروسازی، صنایع فلزی سبک و سنگین، تولید لوله، لوازم خانگی و غیره اشاره کرد. مجتمع فولاد مبارکه اصفهان در سال ۱۳۶۰ در شهر مبارکه اصفهان تاسیس شده است.
کارخانه ذوب آهن اصفهان
کارخانه ذوب آهن اصفهان در سال ۱۳۴۶ در ۴۵ کیلومتری جنوب غربی اصفهان و در نزدیکی شهر زرین شهر تاسیس شد. این کارخانه دارای بخشهای فولادسازی، نورد و کنترل کیفیت است. کارخانه ذوب آهن اصفهان در هر سال ۳.۶ میلیون تن شمش فولادی به صورت بیلت و بلوم تولید کرده و روانه بازار میکند. اما تنها محصول مهم این کارخانه بلیت و بلیوم نیست و تیرآهن نیز از جمله تولیدات این کارخانه است. این تیرآهنها در بازار به نام تیرآهن اصفهان معروف هستند. کارخانه ذوب اهن اصفهان در صنعت فولاد طرفدار و خواهان زیادی دارد. محصولات فولادی بسیار با کیفیت به بازار عرضه میکند.
کارخانه فولاد خوزستان
کارخانه فولاد خوزستان در تولید فولاد خام رتبه دوم کشور را به خود اختصاص داده است و یکی از قطبهای تولیدکننده فولاد خام ایران است. این کارخانه در سال ۱۳۶۸، در استان خوزستان و در مجاورت شهر اهواز تاسیس شده است. کارخانه فولاد خوزستان اولین کارخانه کشور است که از روش مستقیم و کوره قوس الکتریکی برای تولید آهن و فولاد بهره میگیرد. بخش تولید فولاد این مجموعه دارای شش کوره قوس الکتریکی، ۴ کوره پاتیلی، دو ماشین دو خطه ریخته گری تختال، سه ماشین ۶ خطه شمش و تاسیسات جمع آوری غبار فولادسازی است. از ماشینهای ریختهگری برای تبدیل فولاد مذاب به شمش و تختال استفاده میکنند. مجموعه فولاد خوزستان با بهره گرفتن از این تجهیزات و استفاده از دانش متخصصان خود، به طور متوسط، سالانه ۷ میلیون تن شمش و اسلب تولید و به خریداران ارائه میکند.
صبا فولاد خلیج فارس
صبا فولاد خلیج فارس در سالهای اخیر (1383) و در ۲۰ کیلومتری غرب شهر بندرعباس (استان هرمزگان)، تاسیس شده است. این کارخانه دارای موقعیت جغرافیایی مناسبی است و سنگ آهن، کنسانتره آهن و گندله به بازار عرضه میکند. همچنین این کارخانه اولین تولیدکننده بریکت گرم در کشور نیز است. کارخانه صبا فولاد خلیج فارس سالانه ۴.۵ میلیون تن بیلت و اسلب تولید میکند.
فولاد هرمزگان
کارخانه فولاد هرمزگان نیز از کارخانههای جدید محسوب میشود که در سال ۱۳۸۵ در منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس تاسیس شده است. این کارخانه به دلیل دسترسی راحت به آبهای آزاد و حمل و نقل جادهای و ریلی، نزدیکی به ذخایر سنگآهن گل و گهر و مجتمع بندری شهید رجایی و همچنین نزدیکی به مخازن گاز عسلویه دارای موقعیت جغرافیایی مناسبی است. کارخانه فولاد هرمزگان دارای ظرفیت تولید سالانه ۱.۵ میلیون تن اسلب است. فولادهای کربنی از تولیدات مهم این کارخانه است که برای استفاده در تولید رول و ورق به صورت نورد سرد و گرم استفاده میشود. تولیدات و موقعیت مناسب کارخانه فولاد هرمزگان، استان هرمزگان را به قطب سوم تولید فولاد در ایران تبدیل کرده است.
ذوب آهن پاسارگاد
کارخانه ذوب آهن پاسارگاد یک مجموعه کامل فولادسازی است که تمامی مراحل تولید فولاد در آن انجام میشود. این مراحل از دریافت سنگ آهن از معدن تا تولید انواع فولادهای آلیاژی منطبق بر استانداردهای بین المللی را شامل میشود. مراحل میانی شامل خردایش و تغلیظ سنگ آهن، گندله سازی، تبدیل گندله به آهن اسفنجی، تبدیل بخشی از آهن اسفنجی به فولاد مذاب و تبدیل فولاد خام به انواع فولادهای آلیاژی است. کارخانه ذوب آهن پاسارگاد در سال 1382 در شهر شیراز تاسیس شده است. تولیدات مجموعه ذوب آهن پاسارگاد سالانه به ۱.۵ میلیون تن بیلت و بلوم میرسد.