اسفنجیبررسی تاثیرات استفاده از قراضه و جایگزینی با آهن اسفنجی، در کوره های ذوب:
امروزه در صنعت فولاد ایران استفاده از قراضه جایگاهی نداشته و سنگ آهن محور کارها قرار می گیرد.
این در حالی است که بکارگیری قراضه در صنعت ذوب، می تواند بسیار موثر واقع شود. قراضه ها به علت کاهش مصرف انرژی و نیز زمان ذوب آنها و همچنین کاهش مصرف نسوز و فروآلیاژ و … در نهایت به شکل بهینه ای، افزایش تولید را در پی خواهد داشت.
بیشتر بخوانید:
در بررسی حیطه صنعت ذوب و اشاره به روش های ذوب و کوره ها، می توان چنین بیان نمود که در اصل دو نوع کوره در صنعت ذوب وجود دارند. که به اختصار در ذیل به آنها اشاره خواهیم نمود.
1 ) کوره های قوس الکتریکی
2 ) کوره هایی القایی
ناگفته نماند که حدود هفتاد تا هفتاد و پنج درصد تولید فولاد کشور از طریق کوره های گروه اول یعنی کوره های قوس الکتریکی، صورت می گیرد.
بررسی تاثیرات استفاده از قراضه در کوره القایی:
به طور معمول در کوره های القایی به علت استفاده از قراضه در مراحل ذوب، مصرف انرژی به شکل قابل توجهی کاهش پیدا خواهد کرد.
زمانی که از قراضه در کوره های القایی مورد استفاده قرار گرفته می شود، حدود 400 تا 500 کیلو وات ساعت انرژی الکتریکی مصرف خواهد شد. در مقابل اگر حدود 50 درصد آهن اسفنجی در کوره قرار داده شود، علاوه بر اینکه مصرف انرژی حدود 200 کیلو وات ساعت بر تن افزایش می یابد بلکه ذوب گیری و زمان آن نیز دستخوش تغییر و طولانی شدن آن خواهد شد.
تصور کنید اگر میزان آهن اسفنجی حدود 80 درصد افزایش یابد، بی شک مصرف انرژی نیز بسیار بالا خواهد رفت. به صورت تقریبی می توان مصرف انرژی را در چنین حالتی، حدود 1100 کیلو وات ساعت در نظر گرفت.
بررسی تاثیرات استفاده از قراضه در کوره های قوس الکتریکی:
در بررسی نتایج بکارگیری قراضه در کوره های قوس الکتریکی، متوجه می شویم که در صورت استفاده از قراضه می توان مصرف انرژی را حدود 400 تا 435 کیلو وات ساعت در نظر گرفت، که در اصل منجر به کاهش مصرف انرژی می شود.
حال اگر آهن اسفنجی، در کوره تزریق گردد، مصرف انرژی افزایش می یابد، یعنی انرژی مصرفی حدود 600 تا 635 کیلو وات بر ساعت خواهد رسید.
با توجه به مطالب مختصر ارائه شده، قطعا می توان به این موضوع پی برد که در کل استفاده از قراضه در هر یک از کوره های ذوب، در مقایسه با آهن اسفنجی هزینه پایین تری را در پی خواهد داشت.
بنابراین بسیار منطقی به نظر می رسد که قراضه را گزینه مناسب و پایه کار و استفاده در کوره های فولادی به شمار آورد.
البته لازم به ذکر است که، عمده تولید فولاد کشور از طریق کوره های قوس الکتریکی تهیه و توزیع می شوند و نیز به علت ارزان بودن قیمت انرژی الکتریکی در کشور، آهن اسفنجی مبنای کار تولید فولاد، قرار می گیرد.
یکی دیگر از دلایل اساسی چنین انتخابی را می توان کاهش انگیزه افراد به جمع آوری و یا استفاده از آهن قراضه در مراحل تولید فولاد در نظر گرفت.
تمایل تولید کنندگان به آهن اسفنجی:
گفتنی است که کمبود میزان قراضه مورد نیاز در مراحل تولید فولاد یکی از دلایل روی آوردن تولیدکنندگان به استفاده از آهن اسفنجی در مراحل تولید می باشد. براساس برخی از آمارهای ارائه شده در زمینه نیاز مبرم به قراضه، برای استفاده در خط تولید فولاد، می توان چنین بیان نمود که حدود سه میلیون تن قراضه در صنعت فولاد کشور برای عملی ساختن مراحل تولید با استفاده از قراضه مورد نیاز می باشد.
در حالی که حدود یک و نیم میلیون تن، موجودی قراضه در کشور در طی یک سال می باشد! در چنین شرایطی روی آوردن تولیدکنندگان به روش های دیگر بسیار منطقی به نظر خواهد رسید.
برای اینکه بتوان اندکی از این کمبود را جبران نمود، می توان به مبحث واردات قراضه اشاره کرد. البته کمبود برخی از پیش زمینه ها و زیر ساخت های مورد نیاز در زمینه واردات مذکور را نیز یکی دیگر از دلایل روی آوردن تولیدکنندگان به استفاده از آهن اسفنجی در نظر گرفت.
در زیر به تعدادی از مشکلات موجود بر سر راه واردات آهن قراضه اشاره می نماییم.
فقدان اسکله های تخصصی و نیز وجود هزینه های متفرقه اعم از هزینه های انبارداری و تخلیه و جابجایی آنها را می توان بیان کرد.
در نهایت می توان راه حل چنین مشکلاتی را که مستلزم انجام برخی فعالیت ها از طرف مسئولان مربوطه در زمینه واردات قراضه و ارائه راهکارهایی برای جمع آوری فرآوری قراضه و نیز حمایت از واحدهای صنعتی در این حیطه و … در نظر گرفت.